Under en operation är det många saker som måste fungera. Därför behövs det olika personer som är bra på olika saker. Någon ska operera, någon ska hjälpa den som opererar och någon behövs för att hjälpa till med all utrustning. Andra ser till att du sover gott och mår bra under hela operationen. Och kom ihåg, alla vi är där bara för att hjälpa just dig.
Flera olika människor som är bra på olika saker är med dig på operationsrummet under tiden när du opereras. Några opererar dig och andra ser till att du mår bra och sover gott under hela operationen. Du lämnas inte ensam en enda sekund, nej vi är många som kommer att se till att du mår bra.
En bakterie är en mycket liten varelse som gillar att leva tillsammans med andra levande varelser, till exempel oss människor. Det finns tusentals olika sorters bakterier. Några blir vi sjuka av, men inte av alla. Även när vi är friska finns faktiskt bakterier på olika ställen i kroppen. Det är normalt och behövs för att vi ska må bra. Men om bakterierna är på fel plats i kroppen kan man bli sjuk. I operationssåret får bakterier absolut inte vara. Under en operation är det därför extra viktigt att allt runtomkring är extra rent. De som ska hjälpa till med operationen måste därför ha på sig en mössa så att hårstrån eller bakterier från håret inte hamnar i ditt sår. De måste också ha på sig munskydd både för att skydda dig från bakterier och sig själva från blodstänk. Innan operationen måste personalen också tvätta händerna noga med en särskild tvål och ta på sig extra rena handskar. Ibland måste de till och med ha på sig flera olika mössor och handskar. Oj, vad varmt de måste bli!
Mamma och pappa väntar utanför operationsrummet under tiden du opereras. Ibland sitter de i ett väntrum och ibland är de i ditt rum på avdelningen. Ofta går de och fikar eller äter något så att de är mätta när de ska ta hand om dig efter operationen. När du vaknar efter operationen är de hos dig igen.
Narkos betyder att man får mediciner som gör att man sover gott och inte märker eller känner något alls när man opereras. Man brukar säga att man blir sövd eller får narkos. En narkosläkare och narkossjuksköterska är med dig hela tiden. De kallas ofta för sovdoktor och sovsjuksköterska och är specialister på att få människor att sova gott.
I hjärnan finns ett område som bestämmer hur pigg man är. Man tror att den medicin som används när man sövs påverkar detta område. Medicinen är så stark att hjärnan inte märker vad som händer med dig, inte ens att doktorn opererar. Det är ju en helt annan sak när du sover vanligt, då stänger vissa delar av din hjärna ner sin verksamhet för att du behöver vila. Man kan säga att det är en konstgjord sömn när du blir sövd för att opereras och en naturlig sömn när du sover hemma på natten.
När du ska sövas inför en operation kan du somna på olika sätt. Du kan få andas in sovluft genom en sovtratt eller få sovmedicin genom plastslangen som sitter i ett blodkärl. Du somnar jättesnabbt på båda sätten. Doktorn bestämmer vilket sätt som passar bäst just för dig.
När du ska somna med sovluft får du andas i en sovtratt. Du kan hjälpa till att hålla sovtratten framför munnen och näsan och andas stora andetag ungefär som när du blåser i en ballong. Sovluften kan dofta lite starkt, nästan som nagellack eller bensin. Det är inte farligt alls. Tycker du det luktar illa kan du istället försöka blåsa så mycket du kan för att blåsa bort doften.
När du får sovmedicin i blodet sprutas medicinen in genom den lilla plastslangen du har fått i ett blodkärl. Eftersom det finns en liten öppning på plastslangen där sovmedicinen kan ges behöver man inte sticka dig igen. När du får medicinen kan du känna att det kliar lite på näsan eller att du blir lite snurrig i huvudet, nästan som att åka karusell. Det är helt normalt och inget farligt alls. Det bästa är att blunda och tänka på något kul eller något du gillar väldigt mycket. Precis innan du ska somna brukar du också få andas extra frisk luft som kallas syre i en sovtratt som hålls framför din mun och näsa. Frisk luft är bra för kroppen, speciellt när man ska opereras.
Ja, det är helt, helt säkert att du somnar både om du får andas sovluft eller får sovmedicin i blodet. Medicinerna påverkar speciella områden i hjärnan som styr om vi sover eller är vakna så att vi somnar snabbt. Men hur kommer medicinerna till hjärnan då? Jo, genom blodet förstås! När du andas in sovluft går medicinen först till lungorna och sedan från lungornas blodkärl upp till huvudet. När du får sovmedicin i ett blodkärl i handen eller armen går medicinen upp till hjärnan genom flera olika blodkärl som är ihopkopplade i kroppen.
Du kommer att sova ända tills operationen är helt färdig. Du kommer säkert att vara ganska trött också efter operationen och då är det bästa att sova en stund till. Hur länge just du kommer att sova kan vara svårt att säga eftersom det varierar mellan olika människor. Det bästa är helt enkelt att du sover och vilar så länge du är trött.
Du behöver verkligen inte vara rädd för att du ska vakna under operationen. Det kommer du inte göra. Du kommer att få sov-medicin hela tiden, ända tills operationen är färdig. Vi kommer också att kontrollera att du sover riktigt gott genom att mäta en massa olika saker exempelvis hur ditt hjärta slår och hur du andas. Och vet du vad, en sov-sjuksköterska som inte lämnar dig en endaste sekund kommer att sitta bredvid dig och kolla att du mår bra och sover gott ända tills operationen är färdig.
Ja, du kommer att vakna efter operationen. En del vaknar snabbt och del sover lite längre. Hur lång tid just du kommer att sova kan vara svårt att säga eftersom det varierar mellan olika människor. Men vakna efter operationen, det kommer du att göra!
När operationen är klar slutar vi att ge dig sovmediciner. Då vaknar du igen. Det tar en stund för sovmedicinerna att lämna kroppen och därför är du ofta trött också efter operationen. Då får du gärna somna om en liten stund till.
Vi har full kontroll på att du mår bra och sover gott under hela operationen. Och vet du vad, en sovsjuksköterska som inte lämnar dig en endaste sekund kommer att sitta bredvid dig och kolla att du mår bra och sover ända tills operationen är färdig. Vi känner och tittar på dig och kontrollera också att du sover riktigt gott genom att mäta en massa olika saker. Innan du somnar kommer vi därför att sätta fast olika mätare med sladdar på dig. Sladdarna kopplas sedan till en datorskärm med en massa knappar, lampor, siffror och visare som blippar och låter hela tiden. Alla siffror visar precis hur du mår och att du sover riktigt gott under tiden du opereras.
Vi mäter flera olika saker för att se att du sover gott under operationen. Du kommer att få tre klisterlappar med sladdar på ditt bröst. Sladdarna kopplas till en slags dator som mäter hur ditt hjärta arbetar och slår. Du kommer också att få en liten mätare med en röd lampa på ett finger eller en tå. Den mäter hur mycket syre du har i blodet. Till sist kommer du att få ett armband som sätts högt upp på armen. Det här armbandet kallas för en blodtrycksmanschett. Den mäter hur ditt hjärta pumpar runt blodet i kroppen. Då och då klämmer bandet till om din arm en kort stund, och så mäts ditt blodtryck. Ditt blodtryck mäts flera gånger när du sover.
Nej, du kommer sova gott och inte känna något alls under tiden du opereras. När hjärnan sover känner den inte smärta på samma sätt som när man är vaken. Under operationen kommer du också hela tiden få olika mediciner som hjälper till att ta bort det som gör ont.
Din hjärna måste vara vaken för att du ska känna smärta. När du är sövd uppfattar inte hjärnan signaler om smärta från kroppen och du kommer därför inte känna att du har ont.
Visst kan det hända att man blir kiss- och bajsnödig när man är sövd, men det är mycket ovanligt. En av orsakerna är att man inte äter och dricker lika mycket som vanligt innan man ska sövas.
Du kommer inte komma ihåg något från själva operationen. Däremot kan du komma ihåg vad som hände precis innan du somnade eller när du vaknade efter operationen.