Långt ner i halsen sitter ingången till lungorna och matstrupen väldigt nära varandra. Struplocket, som fungerar nästan som en dörr, stänger ingången till lungorna när du sväljer så att maten inte åker fel väg och hamnar i lungorna istället för i magsäcken. När du är sövd är kroppen väldigt avslappad och struplocket fungerar inte lika bra som när du är vaken. Om du då har mat eller vätska i magen kan det hända att den rinner över till lungorna. Mat i lungorna är inte bra och kan göra att du blir mycket sjuk. Därför är det viktigt att magen är tom när du ska sövas och opereras.
Runt magsäcken och tarmarna har vi muskler. När vi blir hungriga börjar musklerna jobba och magsäcken och tarmarna börjar röra sig. Luft och gaser som finns där börjar åka omkring och då låter det som om magen kurrar.
När du ska opereras måste allt vara så rent som möjligt så att det inte kommer in smuts och baciller i operationssåret. Därför behöver du byta om från dina vanliga kläder till speciella rena operationskläder innan du åker till operationsavdelningen.
Plåstret man sätter på handen eller armen innan du ska opereras är inget vanligt plåster. Nej, det är ett plåster med en speciell salva som trollar bort känseln i huden. Man brukar säga att huden blir bedövad. Det är nästan som att skinnet sover där salvan har suttit. Ett sånt plåster sätter man på huden innan du ska få en spruta. Plåstret med salvan gör att sticket känns mycket mindre.
När du ska opereras behöver du få en liten plastslang insatt i ett blodkärl. För att få in plastslangen i blodkärlet måste man sticka ett hål i huden med en liten nål. Efter sticket tas nålen bort och slängs, så att bara plastslangen finns kvar. Eftersom det bara är plastslangen som sitter kvar i blodkärlet kan du röra dig hur du vill. I plastslangen kan du sedan få vätska och olika mediciner direkt in i blodet utan att behöva få ett stick igen, smart va?
Jodå, det går bra. Vissa människor är svårare att hitta ett bra ställe att sticka på än andra, men det går alltid. Blodådror finns nämligen överallt även om de inte alltid syns så tydligt. Då kan man ofta känna var de finns istället. Den som ska sticka dig vet var man letar, och är duktig på att hitta dem!
Jodå, det går bra. Armbandet runt armen gör så att dina blodkärl både syns och känns bättre. Den som ska sticka dig är ju dessutom van att leta blodkärl och kan känna var ådrorna finns även om de inte syns.
Innan du ska sövas och opereras får du inte äta eller dricka någonting. För att kroppen inte ska bli alltför hungrig och törstig brukar man därför få extra vätska med näring. Det kallas ofta för att man får ett dropp. Droppet finns i en påse som hänger på sängen eller på en ställning bredvid sängen. Vätskan i påsen droppar in i kroppen genom en lång slang som sitter ihop med den lilla plastslangen i blodkärlet. I påsen finns vatten, salt, socker och ibland mediciner, precis det kroppen kanske behöver före, under och efter en operation. Droppet sitter ofta kvar också när du vaknar efter operationen.
Jo, helt enkelt för att vätskan som finns i påsen droppe efter droppe droppar in i kroppen.
Lite bakterier har man alltid på huden, det är helt normalt. Men om bakterierna på huden hamnar på fel plats i kroppen kan man bli sjuk. I operationssåret får bakterier absolut inte vara. Just därför är det viktigt att du duschar och tvättar både kroppen och håret noga med en speciell tvål som tar bort hudens bakterier innan operationen. Det är viktigt att du duschar och tvättar hela kroppen, inte bara just där du ska opereras. Ibland måste du duscha flera gånger. Personalen på sjukhuset kommer att berätta för dig hur du ska göra.
Innan operationen ritar doktorn med en speciell penna på platsen där du ska opereras. Doktor gör det för att alla vi som tar hand om dig säkert ska veta var operationen ska göras. Det här är extra viktigt när man ska opereras på någon av de kroppsdelar det finns två av, exempelvis armar, händer, fötter och ben. Ibland ritar doktorn en pil, ibland ett streck och ibland kanske det blir en gubbe. Det har egentligen ingen betydelse vad doktorn ritar eller om man inte ritar precis exakt på platsen där det onda sitter, men det måste alltid ritas på dig innan du får opereras.
Alla som ligger på sjukhus måste ha ett armband där det står vad man heter och när man är född. Detta är för att vi som arbetar på sjukhuset ska vara helt säkra på att vi tar hand om rätt barn och hjälper just dig på bästa sätt. När du sover är ju armbandet extra viktig eftersom vi inte kan fråga dig om vad du heter och när du är född.
På sjukhuset jobbar en massa olika människor och du kommer att träffa många av oss. Alla vi som tar hand om dig måste vara helt säkra på att det är rätt barn vi hjälper. Just därför kommer vi fråga vad du heter och är född flera gånger. Självklart vill vi ju veta vad du heter, men det finns faktiskt också en lag som säger att vi alltid måste fråga dig om ditt namn och din födelsedag innan vi hjälper dig. Vi förstår om det kan kännas lite tjatigt ibland men vi lovar att du aldrig kommer att glömma din födelsedag efter att ha varit på sjukhuset!
När man opererar kan det blöda lite, det är helt normalt. När det blöder använder man en speciell apparat som drar ihop de små blodkärlen i operationssåret så att det slutar blöda. Om du har smycken på dig finns det risk för att apparaten som används gör så att det blir små märken på huden där dina smycken sitter. Just därför är det viktigt att du tar av dig både halsband, armband, örhängen och ringar innan operationen. Har du piercing-smycken måste du ta av dessa också.
För att vara säkra på att du sover gott under operationen mäter vi en massa olika saker. Vi känner och tittar också noga på dig hela tiden för att se att du mår bra. Färgen på naglar och läppar är en av de saker som talar om hur du mår när du är sover. Har du läppstift, nagellack eller lösnaglar är det svårare för oss att se hur du mår. Just därför är det bra om du tar bort allt sådant innan du kommer till oss på operationsavdelningen.