Under en operation är det många saker som ska fungera. Därför behövs det olika personer som är bra på olika saker. Någon ska operera, någon ska hjälpa den som opererar och någon behövs för att hjälpa till med all utrustning. Andra ser till att du sover gott och mår bra under hela operationen. Alla är där bara för att hjälpa just dig!
Nej, så snart du har somnat får ditt sällskap vänta utanför. Ofta går hen och fikar eller äter något för att vara i form för att ta hand om dig efter operationen. När du vaknar efter operationen är ditt sällskap hos dig igen.
I hjärnan finns ett område som bestämmer hur pigg du är. Medicin som används när du sövs påverkar bland annat detta område. Medicinen är så stark att hjärnan inte märker vad som händer med dig, inte ens att kirurgen opererar. Att vara sövd är inte alls samma sak som att sova som vanligt. Under vanlig sömn pausar vissa delar av din hjärna verksamheten för att du behöver vila. Om du blir sövd så har hjärnan inget att välja på – den måste sätta sig på vänt.
När du ska sövas kan du antingen få andas in en sovgas eller få sövande medel genom plastslangen som sitter i ett blodkärl. Gasen kan lukta lite kemiskt, som bensin eller nagellack. Narkosläkaren bestämmer vilket sätt som passar bäst just för dig. Du somnar blixtsnabbt på båda sätten. När du sedan har somnat fortsätter du att sova genom att olika läkemedel och vätska ges till dig hela tiden, ända tills operationen är slut.
Ja, det är helt, helt säkert att du somnar oavsett om du får andas in gas eller om du får sömnmedel i blodet. Medicinerna når hjärnan via blodet, och när din hjärna säger godnatt somnar du snabbt. En narkosläkare eller narkossjuksköterska kommer hela tiden att se till att du sover tillräckligt djupt. Hen kollar ditt blodtryck, din andning och en massa andra saker för att se att din kropp mår bra. Doserna av smärtstillande och sömnmedel kan justeras under operationen, så att din sömn blir perfekt.
Du kommer att sova gott ända tills operationen är färdig. Hur länge just du kommer att sova är svårt att säga eftersom det varierar mellan olika människor. Ofta är man ganska trött efter operationen och då kan det vara skönt att fortsätta sova, medan alla sömnmedel lämnar kroppen. Det bästa är om du sover och vilar så länge du är trött och din kropp behöver det.
Ja, det är helt säkert. Du behöver verkligen inte vara rädd för att vakna under operationen. Du får sömnmedel hela tiden, ända tills operationen är färdig. En narkosläkare eller narkossjuksköterska kontrollerar att du sover riktigt gott genom att mäta en massa olika saker, som hur ditt hjärta slår och hur du andas.
Ja, du kommer att vakna efter operationen. En del vaknar snabbt och del sover lite längre. Hur lång tid just du kommer att sova kan vara svårt att säga eftersom det varierar mellan olika människor. När operationen är klar får du inget mer sövande medel, och när det lämnar kroppen vaknar du. Det är helt normalt att vara trött och känna sig lite borta. Så du får gärna somna om en stund om du vill!
Nej, du kommer att sova gott och inte känna något alls under tiden du opereras. När hjärnan sover känner den inte smärta på samma sätt som när man är vaken. Under operationen kommer du också att hela tiden få olika mediciner som hjälper till att ta bort det som gör ont. Smärtstillande medicinen får du så klart också efter operationen, så länge du behöver det.
Visst kan det hända att man blir kiss- och bajsnödig när man är sövd, men det är mycket ovanligt. En av orsakerna är att man inte äter och dricker lika mycket som vanligt innan man ska sövas. Skulle det ändå hända en olycka är det inga som helst problem. Personalen är van och tar hand om det.
Ja, det är inga problem. Har du så kraftig mens att du måste ta mediciner för att du blöder mycket bör du prata med narkosläkaren om detta innan. Om du äter en viss typ av p-piller kan du ofta skjuta upp din mens så att du slipper ha det samtidigt som du ska opereras. Å andra sidan kan en del p-piller behöva pausas när du ska opereras. Kolla med din läkare! Om du opereras under din mens ska du inte använda tampong. Den får inte sitta inne för länge, och risken blir större att du glömmer den när du är nyopererad. En binda kan dessutom personalen byta på dig om det behövs.
Det kommer du inte att göra. Under operationen så sover du som en stock! Vissa kan mumla några ord när de är på väg att somna eller vakna. Men några långa tal brukar det aldrig bli tal om!
Ja, det kan hända, men du behöver faktiskt inte bekymra dig över det. Det visar bara att din kropp fungerar precis som den ska. Det finns inget du kan göra för att förebygga det – händer det så händer det. De som opererar dig har sett det förut – och kommer att se det igen. Men, ofta märker de inte ens vad som sker under täcket du har över dig!
Du kommer inte komma ihåg något från själva operationen. Däremot kan du komma ihåg vad som hände precis innan du somnade eller när du vaknade.