Ingångarna till lungorna och matstrupen sitter väldigt nära varandra nere i halsen. När du sväljer stänger struplocket öppningen till lungorna så att maten inte hamna där. Men när du är sövd är kroppen väldigt avslappad och struplocket fungerar inte lika bra. Om du då har mat eller vätska i magen kan det hända att den rinner över till lungorna. Mat i lungorna är inte bra och kan göra att du blir mycket sjuk. Därför är det viktigt att magen är tom när du ska sövas och opereras. Så var ärlig när du får frågan om du ätit eller druckit! Om du måste opereras akut kan det ju hända att du kommer från en brakmåltid. Då finns det naturligtvis andra säkra sätt att söva på.
Jo, som med allt – precis allt – annat i livet så finns det en liten risk också med att sövas. Men, med tanke på att hundratusentals människor blir sövda varje år och att dagens utrustning, mediciner, rutiner och kunskap håller en extremt hög nivå är också säkerheten i samband med narkos mycket hög. Risken med att sövas är faktiskt mycket mindre än den du utsätter dig för vid bilresan till sjukhuset! Eventuella risker måste också vägas mot vad som händer om operationen inte görs. Då skulle många människor garanterat dö, eller leva med smärta eller en funktionsnedsättning helt i onödan. Risken med att sövas måste därför alltid hållas emot att det kan vara farligare att inte opereras.
Nej, om läkaren som ska operera dig säger att du behöver sövas – så behöver du sövas. Vissa ingrepp går inte att göra med bara lokalbedövning. Däremot är det viktigt att du berättar om din rädsla. Du har rätt till information, och om du vill kan du få prata med någon om hur du känner inför att sövas. Då brukar rädslan bli mindre eller till och med helt försvinna. Ofta känns det skönare om man får veta hur andra tänkt och känt eller snacka med någon som varit i samma situation. Allt detta hittar du på Narkoswebbens sociala medier. Du kan också mejla dina funderingar till oss: .
Kanske inte sövd – men du kan få annan hjälp. Bedövningssalva är ett bra knep för att slippa smärta från små stick och nyp, och det finns sådan salva som fungerar hos tandläkaren också. Och du kan alltid få hjälp genom att prata med någon om hur det känner. Lustigt nog hjälper det oftast att bara prata om sin rädsla och vad man tycker är obehagligt. Och kom ihåg att du alltid har rätt att få veta vad som ska hända och göras med dig.
När du ska opereras måste allt vara så rent som möjligt. Det får absolut inte komma in smuts och baciller i operationssåret. Därför måste du byta om från dina vanliga kläder till speciella, helt rena operationskläder innan du åker till operationsavdelningen. Du får byta om i ett omklädningsrum utan personal. Många känner sig ganska obekväma i operationskläder. Då kan det vara bra att tänka på att alla patienter på operation ser likadana ut.
Plåstret du sätter på handen eller armvecket innan du ska opereras är inget vanligt plåster, utan innehåller en salva som bedövar huden. Ett sånt plåster gör att du knappt kommer att känna sprutan du får för att sätta in den lilla tunna plastslangen i ett blodkärl.
Genom den lilla plastslangen får du vätska och olika mediciner direkt in i blodet. Det blir alltså bara ett stick. Plastslangen sätts in med hjälp av en nål, som sedan kastas bort. Kvar sitter bara den mjuka lilla plastslangen. För att den ska sitta fast ordentligt får du en massa tejp och bandage kring den, men sedan sitter den säkert och du kan röra armen utan problem.
Jodå, det går bra. Vissa människor är svårare att hitta ett bra ställe att sticka på än andra, men det går alltid. Blodådror finns nämligen överallt även om de inte alltid syns så tydligt. Då kan man ofta känna var de finns istället. Den som ska sticka dig vet var man letar, och är duktig på att hitta dem!
Jodå, det går bra. Armbandet runt armen gör så att dina blodkärl både syns och känns bättre. Den som ska sticka dig är ju dessutom van att leta blodkärl och kan känna var ådrorna finns även om de inte syns.
Innan du ska sövas och opereras får du inte äta eller dricka någonting. För att kroppen inte ska bli för hungrig och törstig är det vanligt att du får dropp, alltså extra vätska med näring i. Droppet finns i en påse som hänger på sängen eller på en ställning bredvid sängen. Vätskan i påsen droppar in i kroppen genom en lång slang som sitter ihop med den lilla plastslangen på din hand eller i ditt armveck. I droppet finns vatten, salt, socker och ibland mediciner, allt som du behöver. Droppet sitter ofta kvar när du vaknar efter operationen.
Det är normalt att alltid ha lite bakterier på huden. Men om de bakterierna kommer ner i operationssåret kan det bli en infektion. Därför är det viktigt att du duschar och tvättar både kroppen och håret noga med en speciell tvål som tar bort hudens bakterier innan operationen. Hela kroppen ska tvättas med den speciella tvålen, inte bara den del av dig som ska opereras. Ibland måste du duscha och tvätta dig flera gånger. Personalen på sjukhuset kommer att berätta för dig hur du ska göra.
Innan operationen ritar kirurgen med en speciell penna på platsen där du ska opereras. Hen gör det för att alla som tar hand om dig säkert ska veta var operationen ska göras. Det här är extra viktigt när man ska opereras i någon av de kroppsdelar det finns två av, som armar, händer, fötter och ben. Ibland ritar läkaren en pil, ibland ett streck och ibland kanske det blir en gubbe. Det har ingen betydelse vad hen ritar eller om kirurgen inte ritar precis exakt på platsen där det onda sitter, men det måste alltid ritas på dig innan du får opereras.
Alla som ligger på sjukhus måste ha ett armband med namn och personnummer. Det är för att de som arbetar på sjukhuset ska vara helt säkra på att de tar hand om rätt person hela tiden, även om personalen byts ut. När du sover är armbandet extra viktig eftersom personalen då inte kan fråga dig vem du är och när du är född.
På sjukhuset jobbar många olika människor, och de måste vara helt säkra på att det är rätt person de behandlar. Så frågan om vad du heter och när du är född kommer du att få många gånger. Det kan kännas tjatigt, men det finns faktiskt en lag som säger att personalen måste fråga dig om ditt namn och din födelsedag innan de behandlar dig.
Vid en operation kan det blöda lite, och då finns det en speciell apparat som drar ihop de små blodkärlen i operationssåret så att det slutar blöda. Om du har smycken på dig finns det risk för att apparaten som används gör så att det blir små märken på huden där dina smycken sitter. Just därför är det viktigt att du tar av dig både halsband, armband, örhängen, piercing och ringar innan operationen.
När du är sövd kollar narkospersonalen massor med saker hela tiden. Färgen på ditt ansikte, dina läppar och dina naglar är en av de saker som talar om hur du mår när du är sover. Därför får du inte ha puder, foundation, smink, nagellack eller lösnaglar när du opereras. Fransförlängning brukar vara ok, så länge du inte ska opereras i ansiktet och fransarna sitter fast ordentligt. Kolla med sjukhuset!