När du sover hemma på natten sover du en naturligt sömn. Då vilar hela kroppen och samlar ny kraft för att du ska vara pigg när du vaknar på morgonen. Men när du sover under en operation sover du en konstgjord sömn, med hjälp av mediciner. Medicinerna stänger av kroppen och ditt medvetande, men kroppen vilar inte som den gör när du sover på natten. De mediciner som du fått under operationen stannar kvar i kroppen en stund och gör att du känner dig slö och trött fast att operationen är färdig. Det tar också ett tag för hjärnan att vakna till efter att du sovit en konstgjord sömn.
När du sover under operationen kan du ibland behöva hjälpa att andas. Då får du luft genom ett tunt plaströr som sätts i halsen. När du vaknar efter operationen kan rösten vara konstig och det kan kännas som du har ont i halsen eller håller på att bli förkyld. Det som hänt är att plaströret har tryckt och skrapat emot lite grann i halsen. Ibland kan du ha ont i halsen och hosta några dagar efter operationen. Det är inget farligt och det kommer att gå över. Ofta känns det skönare i halsen om du dricker eller äter något kallt.
Det tar en stund för sömnmedlet att lämna kroppen och därför är många delar i kroppen lite trötta efter operationen. Om du äter eller dricker direkt kan du svälja fel eller må lite illa. Kroppen är inte vaken nog för att göra så vardagliga saker än. Vänta ett par timmar! Har du blivit opererad i magen kan du dessutom behöva vänta lite längre med att äta och dricka eftersom tarmarna behöver vila ett tag. När personalen på sjukhuset tycker att du kan prova är det bra att först dricka lite i taget. Funkar det bra kan du fortsätta med något som man inte behöver tugga, som yoghurt eller soppa.
Smärta är kroppens sätt att tala om för dig att något är fel, en varningssignal. Om smärtsystemet inte skulle fungera skulle du kunna få allvarliga skador eftersom du inte skulle märka om kroppen är eller håller på att bli skadad. Smärta efter operation fungerar på ett litet annat sätt. Då är inte smärtan en varningssignal utan en reaktion på att du har opererats i kroppen. Säg till om du börjar få ont, så att du får smärtstillande. Det är också viktigt att du rör på dig. När du rör på dig bildar nämligen kroppen egna ämnen mot smärta som gör att du får ha mindre ont.
Ja, lite ont kommer du troligen att ha efter operationen. Du kan ha olika ont under olika tider på dygnet och ibland kan det göra mera ont när du rör dig. Ibland kan du ha ont även när du sover eller slappar. Alla på sjukhuset kommer att hjälpa dig att minska det onda på olika sätt. Och om du har ont är det också viktigt att du tänker på att det inte kommer att vara så för alltid. Det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
Du är den som bäst vet var du har ont och hur ont det gör. Därför är det viktigt att du alltid berättar om du har ont, var det onda sitter, hur det känns och om smärtan ändrar sig. Alla som arbetar på sjukhuset är tränade för att se på dig om du har ont och kommer att fråga dig om du har ont, var du har ont och hur ont det gör. Du kommer att få berätta hur ont det gör på en skala. Det är viktigt att du säger till direkt om du börjar få ont, även om personalen ser stressad ut. Smärta är lättare att få bukt med om man tar itu med den tidigt. Och du är inte duktig om du står ut med att ha ont. Det är bara onödigt!
Efter operationen kommer du att få medicin som minskar det som gör ont ända tills du tycker att läget är ok. Medicinen får du direkt i den tunna plastslangen i blodkärlet, genom en droppslang eller en apparat som kallas medicinpump. Du kan också få svälja en tablett eller få en sked med flytande medicin. Ofta dröjer det en liten stund innan det känns bättre men det är viktigt att du säger till om du tycker att det tar allt för lång tid eller har för mycket smärta.
För att medicinen mot smärta ska hjälpa dig på bästa sätt är det bra om det finns lika mycket medicin i kroppen hela tiden. Då slipper det onda i kroppen gå upp och ner som en berg- och dalbana. För att det aldrig ska bli för lite medicin i kroppen är det viktigt att du tar medicin även om du inte har speciellt ont just då det är medicindags.
Ja, det kan du! Om du exempelvis koncentrerar dig på något annat, blundar, tänker på något kul eller något du gillar att göra kan du hålla din hjärna upptagen. Spela spel, chatta eller kolla film – allt är bra för att det ska göra mindre ont. Försök också att ändra läge i sängen och prova att lägga en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen. Har du opererats i halsen kan det vara skönt att dricka eller äta något kallt eller suga på en isbit. Efter en operation är det också viktigt att du rör på dig så snart som möjligt. När du rör på sig bildar nämligen kroppen egna mediciner mot smärta som gör att du kommer ha mindre ont. När du har ont är det också viktigt att du tänker på att du inte kommer att ha ont för alltid. Nej, det kommer att göra mindre och mindre ont ju längre tid som går efter operationen och till slut kommer smärtan att gå över helt.
I kroppen finns det nervertrådar som är de som berättar för hjärnan att det gör ont. När nerverna bedövas med lokalbedövning känner de inget. Det kan pirra och sticka lite grann i huden, eller i området där du fått bedövningen. Ibland känns det som att huden sover. Bedövningssalvan som du har på huden innan du ska få en spruta är en form av lokalbedövning.
Vid ryggbedövning får du en tunn slang insatt i ryggen. Slangen sätts in när du sover så du kommer inte att känna något alls. Slangen är tunn och mjuk och du kan ligga hur du vill i sängen. När du får medicin i den tunna slangen bedövas olika delar av kroppen så att du får mindre ont. När du har en ryggbedövning kommer du inte att känna när du är kissnödig, så du kommer samtidigt att ha en tunn slang som tar bort kisset. Ibland kan kisslangen göra så att det känns som du är lite kissnödig hela tiden men det är bara en känsla. Kisset rinner ut i slangen och ner i en påse. Ibland kan ryggbedövningen också göra så att benen blir tunga eller att du inte känner dem alls. Det är inte farligt och det kommer att försvinna när bedövningen är borta.
Kanske. Några kan må lite illa efter en operation. Varför du blir illamående kan bero på en massa olika saker. En del människor har lättare att må illa än andra, och det är vanligare att må illa efter vissa operationer än andra. Om du har ont eller är hungrig kan det också leda till illamående. Om du har lätt för att bli åksjuk är det lite större risk att du mår illa. Därför är det bra om du redan innan operationen berättar att du har lätt för att bli åksjuk. Om du blivit sövd och opererad tidigare och blivit illamående är finns risken att det händer igen. Berätta hur det ligger till, så får du medicin som förebygger illamåendet.
Tyvärr kan vissa mediciner du behöver för att minska smärta ibland framkalla illamående. Som tur är finns det då mediciner som tar bort illamående som andra mediciner ger att ta till. Dra dig aldrig för att säga till om du har ont av rädsla för att må illa av någon medicin, personalen löser detta! Precis som med smärta är det viktigt att du säger till direkt om du börjar känna dig illamående. Att ta medicin direkt gör att illamåendet försvinner innan det blir riktigt illa.
Beroende på vilken operation du har gjort så ska bandage, plåster eller gips sitta olika länge. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kommer personalen att berätta vad som gäller för just dig.
Om du har ett plåster eller bandage som tål vatten kan du duscha när du vill. Men om du har ett plåster eller bandage som inte tål i vatten behöver du skydda det med en plastpåse så det inte blir blött. Att duscha med bandage kan vara lite svårt, men be personalen om tips på hur just du kan göra när du ska duscha.
Vissa stygn kommer att försvinna av sig själv medan andra stygn måste du ta bort hos en sjuksköterska på sjukhuset eller vårdcentralen. Innan du lämnar sjukhuset efter operationen kommer personalen att berätta vilka stygn just du har och hur de ska tas bort och när.
Du kan vara med på gympan och börja träna när du känner att du är nästan lika stark som du var före operationen. Ibland går det fort men ibland tar det längre tid. När du börjar träna är det viktigt att du börjar lite försiktigt och fortsätter stegvis när du känner att kroppen orkar och mår bra. Beroende på hur du mår, kan det ta ett tag innan du är helt hundra igen. Men du kan alltid göra något! Ibland har du fått övningar att göra, för att stärka kroppen. De kan kännas tjatiga och lite mesiga, men gör dem i alla fall! De är tänkta att sätta igång muskler och annat på ett bra sätt. Kom ihåg att du alltid kan fråga personalen om råd innan du lämnar sjukhuset efter operationen, eller senare om du känner dig osäker på vad som är bästa sättet att träna på.
När ett sår läker händer det en massa saker i kroppen. Den gamla huden ska bort och ny fräsch hud ska växa fram. I huden finns känselceller som lätt blir retade av allt som händer när såret läker, och då kliar det.
Om du fått ett sår så stelnar blodet så att det bildas en liten skorpa ovanpå såret. Skorpan fungerar som ett slags plåster och ser till att inga bakterier kan ta sig in i kroppen. Under skorpan läker kroppen såret och bygger upp ny hud. När det är klart ramlar sårskorpan av.
När huden ska läkas börjar kroppen göra ny hud. Kroppen kan inte laga såret så att huden ser exakt likadan ut som innan, särskilt inte om såret är stort och djupt sår. Då blir det ett ärr, men det bleknar med tiden. Du kan också få en särskild ärrsalva att smörja med, så att ärret blir så snyggt som möjligt.